De ziekte van Parkinson
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen. Dat komt door een beschadiging van de zenuwcellen die dopamine produceren. De oorzaak van die beschadiging is nog onbekend. Dopamine, een zogenaamde neurotransmitter, is nodig om signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel.
Het tekort aan dopamine bemoeilijkt de aansturing van de spieren. Daardoor kunnen mensen problemen hebben met dagelijkse bewegingen en praten. Ook kunnen slaapproblemen, verwardheid, depressies en geheugenstoornissen optreden. De ernst van de symptomen en het beloop verschilt per patiënt en laat zich niet voorspellen.
Symptomen bij de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. De meest bekende symptomen zijn:
- trillen of beven
- langzamer en minder bewegen
- stijfheid
- schuifelend lopen
- moeite met evenwicht houden en coördinatie
- moeite met praten
- moeite met schrijven
- vlakke gelaatsuitdrukking
Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson
Naast medicijnen kan fysiotherapie een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. Fysiotherapie kan helpen bij de volgende problemen bij de ziekte van Parkinson:
- Houdings- en balansproblemen
- Moeite met transfers, zoals het opstaan uit een stoel en omdraaien in bed
- Moeite met lopen
- Moeite met reiken en grijpen bij dagelijkse bezigheden als koken en aankleden
Gespecialiseerde fysiotherapeut en ParkinsonNet
Fysiotherapeut Ellen Meijnen is in onze praktijk gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson. Zij heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd en is sinds 2017 aangesloten bij ParkinsonNet. Dit is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Het streven van ParkinsonNet is dat iedereen met de ziekte van Parkinson de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Het netwerk is onderverdeeld in regio’s.
Als lid van ParkinsonNet heeft Ellen kennis van de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg en onderzoek. Bovendien heeft ze intensief contact en korte lijnen met andere Parkinson zorgprofessionals in de regio Dinxperlo – Doetinchem, zoals:
- neurologen en verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem
- psychiaters en psychologen
- logopedisten
- diëtisten
- andere fysiotherapeuten
Hierdoor kan een behandeling met verschillende zorgverleners besproken worden, waardoor de patiënt de beste zorg krijgt. Ook kan ze eventuele vragen gemakkelijk even voorleggen bij collega zorgverleners.
Wat doet de fysiotherapeut bij de ziekte van Parkinson?
Ellen brengt allereerst uw klachten zorgvuldig in kaart en inventariseert samen met u uw hulpvraag / hulpvragen. Onder andere uw gezondheid en dagelijks functioneren wordt besproken en onderzocht. In veel gevallen bekijkt ze ook hoe u zich thuis kunt redden. Daarna bespreekt zij met u wat het beste behandelplan is. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden. De behandeling kan onder andere bestaan uit:
- conditietraining
- looptraining
- evenwichtsoefeningen
- oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding
- valpreventie
- het geven van tips en adviezen
Uiteenlopende hulpvragen
De hulpvragen bij de ziekte van Parkinson zijn uiteenlopend. Zo zijn er jonge patiënten die bijvoorbeeld hun sport nog graag willen uitoefenen en patiënten die trucjes willen aanleren om zichzelf nog te kunnen aankleden.
Vergoeding fysiotherapie bij ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson staat op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw neuroloog nodig. Heeft u de ziekte van Parkinson en wilt u gebruik maken van fysiotherapie? Dan krijgt u dat vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.