Fysiotherapie tijdens en na kanker 

De diagnose en de behandeling van kanker is ingrijpend en heeft fysiek en mentaal een grote impact. Veel mensen hebben last van vermoeidheid en gaan tijdens en na de behandeling in hartfunctie, longfunctie, spierkracht, hersenfunctie en conditie achteruit. 

 

Als u geopereerd moet worden, radiotherapie (bestraling) of chemotherapie moet ondergaan, denkt u waarschijnlijk niet meteen aan het werken aan uw conditie. Toch is het zinvol om dit wel te doen. 

 

Uit onderzoek blijkt dat het goed is om tijdens en na de behandeling van kanker te blijven bewegen en gericht te oefenen. Uw conditie gaat minder achteruit en uw kracht blijft beter behouden. Veel mensen vinden het prettig om zelf aan de slag te gaan met hun herstel en voelen zich hierdoor aanzienlijk beter. 

Voordelen van fysiotherapie tijdens en na de behandeling van kanker 

Mensen die tijdens de behandeling van kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • behouden hun fitheid en spierkracht.
  • hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn.
  • verdragen chemotherapie beter en hebben een lager risico op
    voortijdig stoppen van de behandeling.
  • gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling.

 

Mensen die na behandeling van kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht.
  • hebben sneller herstel van vermoeidheid.
  • kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Aangesloten bij Onconet

Everdien Griffioen is als fysiotherapeut aangesloten bij het landelijk netwerk Onconet en gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van mensen tijdens en na de behandeling van kanker. 

 

Onconet streeft ernaar dat patiënten in heel Nederland een deskundige fysiotherapeut in de eigen woonomgeving kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker.

Zo werkt het

Onder leiding van Everdien volgt u een trainingsprogramma dat ze voor u op maat maakt. De training bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u advies over hoe u zelf op een verantwoorde manier aan uw conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven.

 

Voor de start van het trainingsprogramma wordt een basismeting gedaan, zodat het programma op uw situatie afgestemd kan worden en vorderingen van de training gemonitord kunnen worden. 

 

Everdien is speciaal opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de behandeling van kanker. Zij weet wat een behandeling met uw lijf en conditie kan doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. 

 

Naast de training biedt Everdien ook een luisterend oor. Ze heeft heel veel ervaring in het begeleiden van mensen met kanker en kan u bijvoorbeeld vertellen of bepaalde klachten en bijwerkingen die u ervaart normaal zijn. 

 

Wanneer starten?

U kunt uiteraard altijd starten met het werken aan uw conditie. Wij adviseren u wel om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het levert u zoveel voordelen op! 

 

Vergoeding

Fysiotherapie tijdens en na kanker wordt vergoed op dezelfde basis als reguliere fysiotherapie. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien hoeveel behandelingen fysiotherapie er vergoed worden.

 

Voor wie?

Fysiotherapie tijdens en na kanker is bedoeld voor iedereen die een kankerbehandeling ondergaat of heeft ondergaan en die fit wil blijven of weer fit wil worden. Wilt u een afspraak maken of meer weten over fysiotherapie tijdens en na kanker? Neem dan contact op met Everdien.