Manuele therapie

Manuele therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten. Na analyse van het individuele bewegingsapparaat wordt er getracht door het uitvoeren van specifieke mobilisaties de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren. Ieder lichaam heeft een voorkeur van bewegen. Als mensen klachten hebben, zijn ze op één of andere manier uit hun voorkeur van bewegen gehaald.

Voor de behandeling van welke klachten is manuele therapie geschikt?

Eigenlijk kan voor alle klachten van het bewegingsapparaat een manueel therapeut bezocht worden. Voorbeelden van klachten die ik veel behandel zijn:

  • nekklachten
  • rugklachten
  • ribklachten
  • hoofdpijnklachten en
  • schouderklachten

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

In de behandeling ga ik op zoek in de bewegingsketen waar de beperkingen zitten, waardoor de klachten ontstaan. Het kan dus zijn dat ik in een paar voeten uitkom als je voor rugklachten komt. Ieder lichaam heeft een voorkeur van bewegen. Voor mij is het zaak om die voorkeur van bewegen bij iemand weer terug te brengen.

  

Manuele therapie E.S.®

Jacqueline Bavinck is manueel therapeut en werkt volgens de eggshell-methode. Een behandeltechniek die zo subtiel is, dat een eierschaal nog niet zou breken. Er is dus geen sprake van ‘kraken’. De eierschaal-methode staat ook bekend als de methode Van der Bijl.

Hoe snel kan de cliënt verbetering verwachten?

Dat hangt natuurlijk een beetje van de klacht af en hoe lang iemand hier al mee loopt. Vaak merken cliënten gelijk na de eerste behandeling al verschil. Vervolgens is het de vraag in hoeverre het lichaam de verandering kan doorvoeren in het lichaam. Het lichaam wordt eigenlijk door mij in beweging gezet vanuit de gewrichten en daar moeten alle spieren en pezen in je lichaam wat mee. Mensen kunnen na een behandeling heel moe zijn of spierpijn hebben. Meestal duurt dat een paar dagen en dan gaat het beter.

Jacqueline Bavinck – Davidse

“Tijdens mijn opleiding manuele therapie kwam er een cliënte binnen die bang was dat ze een nieuwe heup moest. De cliënte was niet zo groot, maar met grote passen altijd snel thuis en nu lukte dat niet. Ik ben haar gaan onderzoeken en toen bleek dat er een probleem zat bij haar grote teen. Toen ik haar teen aanraakte, kwam het hele verhaal eruit dat ze was gevallen. Ik heb haar behandeld en uitgelegd dat ze eerst wel behoorlijk spierpijn kon krijgen, maar dat het met een paar dagen beter moest gaan. Een week later kwam ze bij me terug en vertelde ze me dat ze haar zussen er weer uit liep. Iets wat al heel lang niet meer lukte. Dat vind ik super, daarvoor ben ik fysiotherapeut geworden!”

Een afspraak maken

Denkt u dat manuele therapie een oplossing is voor uw klachten? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.