Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is fysiotherapie speciaal voor mensen die last hebben van lymfoedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van dit vocht te stimuleren met verschillende technieken.
Hoe ontstaat lymfoedeem?
Lymfoedeem is een onderhuidse ophoping van vocht en eiwitten, hiervoor zijn verschillende oorzaken. Lymfoedeem kan aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Veel vaker voorkomend is secundair lymfoedeem. Dit ontstaat bij een beschadiging aan het lymfstelsel, door bijvoorbeeld een operatie of bestraling bij kanker. Bij alle soorten kanker kunnen er lymfklieren verwijderd worden waardoor lymfoedeem kan ontstaan.
Klachten bij lymfoedeem
De klachten die bij lymfoedeem kunnen ontstaan zijn:
- zwelling van bijvoorbeeld een arm of een been.
- een pijnlijk, moe of zwaar gevoel in een arm of een been.
- beperkingen in het bewegen van een arm of een been.
Lymfoedeem komt het meest voor in de armen en benen, maar het kan eigenlijk overal optreden.
BIG geregistreerd oedeemtherapeut
Onze collega Everdien behandelt en begeleidt in onze praktijk patiënten met lymfoedeem. Everdien is sinds 2008 BIG geregistreerd oedeemtherapeut. Na de algemene opleiding fysiotherapie heeft zij een aanvullende opleiding oedeemtherapie gevolgd.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Everdien start de behandeling altijd met een omtrekmeting. Hierdoor weet ze of u gezwachteld moet worden, wat de beste aanpak is en wat het effect is van de behandeling na verloop van tijd.
Ze probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren door:
- manuele lymfdrainage. Dit is een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
- compressietherapie in de vorm van zwachtelen.
- Het blijven bewegen van spieren en gewrichten is bij lymfoedeem erg belangrijk. De lymfevaten worden zo extra geactiveerd en dit bevordert de afvoer van vocht.
De behandeling is gericht op het:
- wegnemen of verminderen van klachten door lymfoedeem.
- terugdringen of stabiliseren van het lymfoedeem.
- bevorderen van de functie van uw arm of been.
Wanneer er geen oedeemafname meer plaatsvindt, wordt er een elastische kous aangemeten om het verkregen resultaat te behouden. Deze kous moet voor langere tijd of zelfs altijd gedragen worden.
Behandeling littekenweefsel
Naast het behandelen van lymfoedeem is Everdien ook gespecialiseerd in het behandelen van littekenweefsel. De huid van en rondom een litteken kan strak staan en het litteken kan verharden. Everdien kan ervoor zorgen dat het littekenweefsel soepeler wordt, waardoor u weer beter en prettiger kunt bewegen.
Vergoeding oedeemtherapie
In de meeste gevallen wordt oedeemtherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Voor oedeemtherapie is altijd een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig, omdat oedeemtherapie een chronische indicatie is.
De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21ste behandeling dan onder de basisverzekering. Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan krijgt u de eerste 20 behandelingen mogelijk vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan komen de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening.
Heeft u last van lymfoedeem?
Het is belangrijk dat lymfoedeem zo vroeg mogelijk wordt behandeld. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans dat de zwelling minder wordt of stabiel blijft. Wilt u een afspraak maken of meer weten over oedeemtherapie? Neem dan contact op met Everdien.